За шампионата

Кои сме ние

Bulgarian Endurance Championship е пистов шампионат за издръжливост на легални улични и специално модифицирани за писта туристически автомобили, провеждащ се по схемата – отборно участие на няколко състезателя, с един автомобил, в гонка с продължителност 2 часа.

Подобен тип състезания, с различна продължителност, се провеждат в целия свят, като най-популярните са 24-те часа на Льо Ман, както и кръговете от World Endurance Championship – Световния шампионат за издръжливост. В България, такива състезания се провеждат за първи път през 2011 г., на писта Дракон, Калояново (Пловдивско), и на писта Серес, в северна Гърция. Още от първото подобно организирано състезание, интереса е доста сериозен, като наред с многото любители-ентусиасти, голяма част и от професионалните състезатели, взимащи участие в кръговете от Националния пистов шампионат на затворен маршрут, се включват с автомобилите си в надпреварите.

Форматът е изключително харесван от всички участници, тъй като дава възможност да се кара продължително на писта в състезателно темпо – уникален елемент от шампионата, който не се наблюдава при никоя друга автомобилна пистова дисциплина в България. Наред с това, преследването на възможно най-добри времена на обиколка не е най-важния фактор за добро представяне, респ. не се налага автомобилите да бъдат докарвани до предела на своите възможности. За постигане на добри резултати в подобен род състезания, е нужно добър подбор на пилоти, които да могат да поддържат еднакво добро темпо, изграждането на правилна стратегия и максимално бърза работа при всяко спиране за презареждане с гориво, смяна на гуми и смяна на пилота. Умереното каране по време на състезанието, също е един от решаващите фактори за успех – това дава шанс на много от участниците, дори на тези, които са далеч от уменията на професионалистите и от значително по-сериозните възможности на техните автомобили.

История

2013

От есента на 2013 година, организатор на надпреварите от шампионата е Лотус София Моторспорт Клуб, като за първи път тези надпревари се провеждат като официална дисциплина в рамките на Българската федерация по автомобилен спорт. Проведено е едно открито състезание през м. октомври.

2014

Проведен е шампионат в 3 кръга. На последното състезание за 2014 година, експериментално се въвежда дисциплината „Спринт“, която отваря нови възможности за всички с по-ограничени бюджети и ресурси на своите автомобили. Спринтовата надпревара е с продължителност от 1 час и позволява не само отборно, но и индивидуално участие.

2015

От началото на 2015 година, поради очевидния интерес и успех на реализираните идеи, дисциплината „Спринт“ е част от шампионата за издръжливост с отделно класиране. Въвежда се пробно и дисциплината "Пол" - квалификационна сесия, която освен, че служи за подреждане на стартовия ред, е и с отделно класиране и награждаване. С всяко следващо състезание, броят на участниците постоянно расте, като в рамките на 2-и кръг, провел се на 20-21 юни на писта Долна Митрополия край Плевен, автомобилите бяха общо 34 - рекорд до този момент.

2016

През този сезон отново се провеждат традиционните 3 кръга, като сериозни промени в правилника няма. Въведено е генерално класиране, което се изчислява на база представянето на отборите във всички дисциплини, в които участват. За поредна година се наблюдава слаб интерес към "кралската дисциплина" - 3-часовия "Ендуранс", което принуждава организаторите да се замислят дали 3-часовото състезание да е с такава продължителност и през 2017 г. Слабият интерес да се участва само и единствено в дисциплината "Пол", без участие впоследствие в дисциплините "Спринт" и/или "Ендуранс", е причина тя да се провежда за последен път като отделна такава, с отделно класиране.

2017

Сериозни промени за 2017 година. Провеждат се 4 кръга, като един от тях излиза извън пределите на страната - в Румъния, на писта Motorpark, като състезанието се провежда съвместно с организатора на Romanian Endurance Series. Това дава възможност на най-подготвените автомобили от България и Румъния в тази дисциплина да се срещнат в пряк двубой и да премерят сили. Коронната дисциплина "Ендуранс" се намалява от 3 на 2 часа - това позволява вече и индивидуално участие. В рамките на трите кръга на писта Дракон, дисциплината "Спринт" е с двойни кръгове в събота и неделя и отчита общо 7 кръга за сезона, заедно с единия, проведен в Румъния. "Пол" отпада като дисциплина и остава само със статут на квалификация за определяне на стартовия ред. С цел повишаване на сигурността, в група "състезателни" се въвежда задължително изискване за предпазна тръбна клетка (ролбар) в автомобилите. Допълнително се затягат правилата относно техническите изисквания в група "туристически".

 

Защо да карате в Ендуранс?

 • Шампионатът е приложен

Това означава, че състезанията са с любителски статут и всеки фен-любител може да се включи с личния си автомобил, като не е необходимо той да е специално подготвен за състезание на писта. Изискванията за група "Туристически" са доста либерални по отношение на автомобилите - всеки уличен автомобил може вземе участие, като не се изисква почти никакво допълнително оборудване. Това облагодетелства участниците от гледна точка липсата на сериозни допълнителни разходи.

 • Шампионатът е достъпен

В състезанията може да се участва срещу заплащане на прилична такса участие и наличието на достъпна спортна екипировка - изисквания има за гащеризоните и каските, като те са далеч по-освободени, отколкото при професионалните шампионати. Изискванията при автомобилите и в двете групи - "Туристически" и "Състезателни" - са предимно свързани с безопасността, като дори при състезателните автомобили, те не са толкова рестриктивни, колкото на професионално ниво.

 • Възможност за много каране

Основна концепция на шампионата е да има възможност през по-голямата част от времето автомобилите да са на пистата, а не в зони за изчакване, бокса или сервизния парк. Сесиите са с голяма продължителност, а не по 15 до 30 минути, последвани от дълга пауза. Стига да издържат ресурсите на автомобила, един отбор разполага с писта, отворена за каране в рамките на общо 8 часа през състезателния уикенд.

 • Приятелска обстановка и възможност за научаване на нови неща

По време на състезанията взаимоотношенията са предимно приятелски, колкото и да съществува състезателния елемент и спортната злоба, покрай постигането на най-добър резултат. По време на състезателните уикенди, обстановката е като по време на отворен пистов ден, но с наличието на стегнат правилник, програма и изисквания към участниците. Това дава възможност за научаване на много нови неща от гледна точка умения, като много от участниците без притеснение споделят информация, обменят знания и дават съвети един на друг, които са изключително ценни за по-неопитните ентусиасти, решили да усетят тръпката от пистовия автомобилен спорт.

Екип организатори

 • Горан Ангелов
  Председател на УС на Лотус София Моторспорт Клуб - организатора на състезанията от шампионата. Освен голям фен на спортната марка...
 • Борис Барболов
  Член на УС на Лотус София Моторспорт Клуб. От 2005 година насам е Председател на Организационната Комисия на националния любителски...
 • Илиан Димитров
  Член на УС на Лотус София Моторспорт Клуб. Дългогодишен член на Организационната Комисия на националния любителски шампионат по картинг Auto-Kart...
 • Чавдар Варийски
  Член на УС на Лотус София Моторспорт Клуб. Дългогодишен член на Организационната Комисия на националния любителски шампионат по картинг Auto-Kart...
 • Красимир Цолов
  Член на екипа на Bulgarian Endurance Championship. От 2005 година, включително до днес, е член на Организационната Комисия на националния любителски...
 • Николай Здравков
  Член на екипа на Bulgarian Endurance Championship. С изключително богат опит в автомобилния бранш, където се е реализирал успешно в продажбите...
 • Яна Ангелова
  Член на екипа на Bulgarian Endurance Championship. С дългогодишен опит в сферата на фирмената администрация и воденето на документация, основен елемент...
 • Биляна Стоянова
  Член на екипа на Bulgarian Endurance Championship. Мениджър на проекти със сериозен опит, като познанията й дават възможност бързо и лесно...